Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
ΓΕΝΙΚΑ
Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την Ιταλική λέξη ”quaranta” που σημαίνει “σαράντα”. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι, όταν μιλάμε για την καραντίνα πτηνού εννοούμε την πλήρη απομόνωσή του για σαράντα ημέρες από τα υπόλοιπα που εκτρέφουμε. Μέσω της καραντίνας επιτυγχάνεται η προστασία των πουλιών, όχι μόνον αυτών που είναι ήδη εγκατεστημένα από διάφορες μολυσματικές ασθένειες, αλλά και των καινούριων που εισάγουμε στο εκτροφείο, καθώς μέσω της ησυχίας και της απομόνωσης, εφόσον έχουν καλή υγεία, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το στρες της μεταφοράς και του νέου περιβάλλοντος γρήγορα και συγχρόνως θα μπορούμε να τα προσέχουμε πιο εύκολα.
Στη σημερινή εποχή, με τις νεώτερες μελέτες και ανακαλύψεις της ιατρικής, η διάρκεια της καραντίνας έχει επιμηκυνθεί σε εξήντα ημέρες σαν μίνιμουμ διάστημα ασφαλείας ενώ πλέον παγκοσμίως ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζεται για διάστημα ενενήντα ημερών.
Για να καταλάβετε τι εννοώ, σκεφτείτε μόνο ένα παράδειγμα, αυτό της ορνίθωσης.Ένα πουλί μπορεί να είναι φορέας της ύπουλης αυτής ασθένειας ακόμη και για ενάμιση χρόνο χωρίς να δείχνει κάποια σημάδια, αλλά και συγχρόνως να την μεταδίδει στα υπόλοιπα.Το χειρότερο δε είναι ότι το τεστ ελέγχου της ασθένειας αυτής αρκετές φορές δεν μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη χλαμυδίων (ορνίθωση) και δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Με τον τρόπο λοιπόν αυτό είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταδοθούν πάρα πολλές κοινές αρρώστιες αλλά και αρκετές άλλες καταστροφικές οι οποίες ταλαιπωρούν τα καναρίνια και τα πουλιά συντροφιάς γενικότερα.
Πόσοι όμως φροντίζουν να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προφύλαξης των παλιών μελών του κοπαδιού των από τα νέα μέλη ή και το αντίθετο καμία φορά ; Είναι περίεργο και αξιοπαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των μικροβίων και των ιών σε όλα τα έμβια όντα, νομίζουν ότι αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να τα κουβαλούν τα νεοφερμένα πουλιά τους. Ίσως παρατηρώντας τα να μη διακρίνουν τίποτε το ύποπτο αλλά να θυμάστε πάντα ότι εάν παρατηρήσετε κάποια φορά πως ένα πουλί σας είναι άρρωστo, τότε αυτό θα είναι άρρωστο σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και πολλές φορές η κατάστασή του μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό συμβαίνει διότι τα πουλιά αποτελούν τροφή είτε για άλλα μεγαλύτερα είτε για διάφορα ζώα. Ενα άρρωστο μέλος λοιπόν ανάμεσα στο κοπάδι προσελκύει το ενδιαφέρον των διαφόρων αρπακτικών θέτοντας όλο το υπόλοιπο κοπάδι σε κίνδυνο.
Για τον λόγο αυτόν όλα τα υπόλοιπα πουλιά εάν το αντιληφθούν επιδιώκουν να το απομακρύνουν έτσι το συγκεκριμένο άρρωστο προσπαθεί συνεχώς να κρύψει την ασθένεια που το ταλαιπωρεί. Σε αυτόν δε τον ρόλο τα πουλιά είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί, κρύβουν την κάθε ασθένειά τους πολύ καλά έως ότου δεν αντέξουν άλλο, τότε συνήθως φουσκώνουν το πτέρωμά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εκτροφέας αντιλαμβάνεται αργά ένα άρρωστο πουλί, είτε ανάμεσα στο κοπάδι του, είτε όταν προμηθεύεται καινούρια μέλη.
Υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία ένα φαινομενικά υγιές πουλί να είναι ασυμπτωματικός φορέας κάποιας ασθένειας και να μην δείχνει κανένα μα κανένα σημάδι. Αυτή είναι και η χειρότερη περίπτωση με την οποία μπορεί να επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή και να ξεκληριστεί μία ολόκληρη εκτροφή. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος καραντίνας.
Έχω συζητήσει με πάρα πολλούς εκτροφείς όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα αυτό και οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι αποκαρδιωτικές. Όχι μόνον υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση των ασθενειών και των σοβαρών των επιπτώσεων στα πουλιά αλλά οι περισσότεροι είναι σίγουροι ή ευελπιστούν ότι τα πουλιά που έχουν προμηθευτεί δεν νοσούν ή δεν είναι φορείς καμιάς ασθένειας. Άλλες φορές πάλι, αρκετοί εκτροφείς βαριούνται να ακολουθήσουν την διαδικασία της καραντίνας βλέποντάς την σαν φασαρία και μάλιστα μακροχρόνια, κάνοντας δουλειές καθημερινά, όπως να πλένουν τα χέρια τους, να κρατούν τα καινούρια πουλιά σε άλλο μέρος και άλλα σχετικά. Άλλοι πάλι ανυπομονούν να καμαρώσουν τα καινούρια τους αποκτήματα δίπλα στα παλιά ή ακόμη και να τα ζευγαρώσουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Στην πράξη όταν φροντίζετε πουλιά σε καραντίνα προσέχετε την καθαριότητά γιατί τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα μεταδίδονται πολύ εύκολα ακόμη και από τον ίδιο τον εκτροφέα στα υγιή πουλιά. Για να περιποιηθείτε τα πουλιά που υποβάλλονται σε καραντίνα πρέπει να τα διαχειρίζεστε τελευταία αφού τελειώσετε με τα πουλιά του θαλάμου και να απολυμαίνετε τα χέρια σας μόλις τελειώνετε. Σε περίπτωση που υποβάλετε πουλιά σε καραντίνα και τύχει να προμηθευτείτε μερικά καινούρια ακόμη τότε θα πρέπει να τα ξεκινήσετε ξανά όλα μαζί ή να τοποθετήσετε τα καινούρια πάλι χωριστά αρχίζοντάς τα ένα καινούριο πρόγραμμα.
Στα οργανωμένα εκτροφεία, κυρίως στο εξωτερικό, τα ρούχα του εκτροφέα ο οποίος περιποιείται πουλιά σε καραντίνα σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ίδια με αυτά που φοράει όταν διαχειρίζεται τα πουλιά της εκτροφής. Αυτή η οδηγία αναφέρεται σε όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα και τις επιστημονικές οδηγίες περί διαχείρισης πτηνών σε καραντίνα. Το αναφέρω δε αυτό για να καταλάβουν ακόμη και οι πιο ανυποψίαστοι ότι, η καραντίνα είναι απαραίτητη σε καινούρια πουλιά ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζεται είναι συγκεκριμένος και πρέπει να γίνεται με πολύ σοβαρές προφυλάξεις. Σε αυτό εδώ το σημείο σαν παρένθεση είναι νομίζω καλό να τονίσω ότι, η καθημερινή διαχείριση του κοπαδιού μέσα στο θάλαμο πρέπει να γίνεται φορώντας ρούχα και παπούτσια τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν.
Μπορείτε τώρα να καταλάβετε το μέγεθος του λάθους ή ακόμη και της καταστροφής που συντελείται στον θάλαμο των πουλιών, όταν οι εκτροφείς αγοράζουν ή βρίσκουν πουλιά και τα εισάγουν απευθείας στην εκτροφή των. Πολλές φορές δε, όπως έτυχε να έχω ακούσει παίρνουν θηλυκές κανάρες και σε δύο με τρείς εβδομάδες τις βάζουν να ζευγαρώσουν…
Για όλους τους λόγους λοιπόν που έχω προαναφέρει, να θυμάστε πάντα ότι σε καραντίνα πρέπει να υποβάλλονται ακόμη και τα πουλιά που παίρνετε από τον πιο γνωστό σας εκτροφέα ή ακόμη και τον καλύτερο φίλο σας. Δεν τον προσβάλλετε σε καμία περίπτωση και δεν υπονοείτε ότι τα πουλιά του δεν είναι υγιή και προσεγμένα. Απλά εκφράζετε τον δικό σας τρόπο επιλεκτικής και προσεκτικής διαχείρισης του κοπαδιού σας (και καμιά φορά ποιος ξέρει έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο).
Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε όταν πηγαίνετε πουλιά σε εκθέσεις ή σε διάφορα μαγαζιά ή ακόμη σε θαλάμους άλλων εκτροφέων και τα επαναφέρετε πίσω. Να θυμάστε πάντα ότι σε τέτοια μέρη τα πουλιά αυτά εκτίθενται σε κάθε πιθανή ασθένεια και είναι αυξημένος ο κίνδυνος να την μεταφέρετε πίσω στον θάλαμό σας, επίσης το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φοράτε. Στο κεφάλαιο αυτό περί καραντίνας υπάγεται και αυτή η σημαντική προφύλαξη η οποία δυστυχώς πάρα πολύ λίγες φορές έχω διαπιστώσει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εκτροφείς.
Ακoλουθώντας λοιπόν ένα πρόγραμμα καραντίνας σε γενικές γραμμές, εκτός των όσων προανέφερα, θα πρέπει να εφαρμόζονται και οι παρακάτω ενέργειες:
Γενικά ο εκτροφέας πρέπει πάντα να είναι σε εγρήγορση αλλά όταν έχει πουλιά σε καραντίνα θα πρέπει να είναι τριπλά παρατηρητικός. Να θυμάστε πάντα ότι ποτέ δεν θα το μετανιώσετε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη, επιβραβεύει όμως τον εκτροφέα με την σιγουριά της καλής υγείας και της μακροζωίας του στοκ κοπαδιού του.
Παραθέτω παρακάτω ορισμένες οδηγίες προφύλαξης του υπουργείου Γεωργίας των Ην.Πολιτειών – Biosecurity by USDA ( United States Agricultural Department ) :
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
Τα παρακάτω προστατευτικά μέτρα θα βοηθήσουν τα πτηνά σας να παραμείνουν υγιή εάν ακολουθούνται τακτικά. Εάν τα υιοθετήσετε και τα κάνετε μέρος της ρουτίνας διαχείρησης θα προσφέρετε πολλά στη διατήρηση ενός υγιούς κοπαδιού ή θαλάμου εκτροφής.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΞΗΣ
Ότι αφορά την καθαριότητα :
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται έλεγχος κάθε νέου πτηνού από πτηνοπαθολόγο και ακολούθως εργαστηριακές εξετάσεις κοπράνων και δείγματος απο την γούσα, πράγμα το οποίο ακολουθείται απο κάθε σοβαρό εκτροφέα στο εξωτερικό .Έτσι προλαμβάνονται οι μεταδόσεις πολλών κοινών ασθενειών αλλά και μερικών απο τις σοβαρές.
Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και δυστυχώς αυτά είναι <<πολυτέλειες>>, προσωπικά έχω υιοθετήσει μια σειρά ενεργειών και προληπτικών θεραπειών οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα-δυνατότητα και βασίζονται σε πληροφορίες και συμβουλές διακεκριμένων πτηνοπαθολόγων και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια που εκτρέφω καναρίνια.
Ποτέ όμως δεν θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη και σιγουριά, καθώς υπάρχουν ασθένειες που ταλαιπωρούν τα καναρίνια και γενικά τα Passeriformes, τις οποίες μπορούν να τις κουβαλούν (σαν ασυμπτωματικοί φορείς) και να τις εκδηλώσουν μήνες μετά, αφού ήδη θα τις έχουν μεταδώσει κρυφά και ύπουλα στα υπόλοιπα πουλιά του στοκ κοπαδιού. Το πρόγραμμα αυτό της καραντίνας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη των πτηνών συντροφιάς.
Ακόμη δύο προϊόντα πολύ ωφέλιμα και χρήσιμα για την υποστήριξη μετά από θεραπείες και για χρήση όλο το χρόνο είναι το DETOXICUM και το ORNICUMA Q τα οποία είναι βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα. Κατασκευαστής των είναι ο φίλος Ιταλός ειδικός πτηνοπαθολόγος Dr. Gino Conzo www.geavet.com.
Κατά την διάρκεια της καραντίνας χρειάζεται παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων ορνίθωσης (κόκκινα υδαρή μάτια, εκροή υγρού από τα ρουθούνια που συνήθως φαίνεται από υγρά τα πούπουλα που βρίσκονται γύρω από τα ρουθούνια, φτερνίσματα). Εάν παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα τότε χρειάζεται να γίνει θεραπεία για την ορνίθωση για διάστημα 45 ημερών.
Προσωπικά επειδή έχω μελετήσει πολλά συγγράμματα και έχω ρωτήσει ειδικούς πτηνοπαθολόγους περί της ύπουλης αυτής ασθένειας εφαρμόζω την θεραπεία για την ορνίθωση κατά την διάρκεια της καραντίνας.
2) Οφθαλμικά και ρινικά εκκρίματα.
3) Απώλεια βάρους (αδυνάτισμα).
4) Κάθε μορφής φτέρνισμα, άσθμα.
5) Λέρωμα της αμάρας με κουτσουλιές ή διάρροια.
Για το τελευταίο πρέπει να τονίσω ότι, στα πουλιά που υπόκεινται σε καραντίνα, καλό είναι το υπόστρωμα του πατώματος του κλουβιού να καλύπτεται με χαρτί ούτως ώστε να παρακολουθούνται οι κουτσουλιές.
Τέλος σαν ανακεφαλαίωση κατά την διάρκεια της καραντίνας όσον αφορά την υγιεινή να θυμάστε τα εξής:
*** Ευχαριστώ θερμά τον Αυστραλό ειδικό πτηνοπαθολόγο και ερευνητή Dr. Tony Gestier που μου επέτρεψε να αναρτήσω πολλές πολύτιμες συμβουλές του. Thank you Mr. Gestier
Copyright © 2008 Ελληνικά καναρίνια χρώματος by Spiros. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
ΓΕΝΙΚΑ
Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την Ιταλική λέξη ”quaranta” που σημαίνει “σαράντα”. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι, όταν μιλάμε για την καραντίνα πτηνού εννοούμε την πλήρη απομόνωσή του για σαράντα ημέρες από τα υπόλοιπα που εκτρέφουμε. Μέσω της καραντίνας επιτυγχάνεται η προστασία των πουλιών, όχι μόνον αυτών που είναι ήδη εγκατεστημένα από διάφορες μολυσματικές ασθένειες, αλλά και των καινούριων που εισάγουμε στο εκτροφείο, καθώς μέσω της ησυχίας και της απομόνωσης, εφόσον έχουν καλή υγεία, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το στρες της μεταφοράς και του νέου περιβάλλοντος γρήγορα και συγχρόνως θα μπορούμε να τα προσέχουμε πιο εύκολα.
Στη σημερινή εποχή, με τις νεώτερες μελέτες και ανακαλύψεις της ιατρικής, η διάρκεια της καραντίνας έχει επιμηκυνθεί σε εξήντα ημέρες σαν μίνιμουμ διάστημα ασφαλείας ενώ πλέον παγκοσμίως ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζεται για διάστημα ενενήντα ημερών.
Για να καταλάβετε τι εννοώ, σκεφτείτε μόνο ένα παράδειγμα, αυτό της ορνίθωσης.Ένα πουλί μπορεί να είναι φορέας της ύπουλης αυτής ασθένειας ακόμη και για ενάμιση χρόνο χωρίς να δείχνει κάποια σημάδια, αλλά και συγχρόνως να την μεταδίδει στα υπόλοιπα.Το χειρότερο δε είναι ότι το τεστ ελέγχου της ασθένειας αυτής αρκετές φορές δεν μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη χλαμυδίων (ορνίθωση) και δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Με τον τρόπο λοιπόν αυτό είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταδοθούν πάρα πολλές κοινές αρρώστιες αλλά και αρκετές άλλες καταστροφικές οι οποίες ταλαιπωρούν τα καναρίνια και τα πουλιά συντροφιάς γενικότερα.
Πόσοι όμως φροντίζουν να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προφύλαξης των παλιών μελών του κοπαδιού των από τα νέα μέλη ή και το αντίθετο καμία φορά ; Είναι περίεργο και αξιοπαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη των μικροβίων και των ιών σε όλα τα έμβια όντα, νομίζουν ότι αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να τα κουβαλούν τα νεοφερμένα πουλιά τους. Ίσως παρατηρώντας τα να μη διακρίνουν τίποτε το ύποπτο αλλά να θυμάστε πάντα ότι εάν παρατηρήσετε κάποια φορά πως ένα πουλί σας είναι άρρωστo, τότε αυτό θα είναι άρρωστο σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και πολλές φορές η κατάστασή του μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό συμβαίνει διότι τα πουλιά αποτελούν τροφή είτε για άλλα μεγαλύτερα είτε για διάφορα ζώα. Ενα άρρωστο μέλος λοιπόν ανάμεσα στο κοπάδι προσελκύει το ενδιαφέρον των διαφόρων αρπακτικών θέτοντας όλο το υπόλοιπο κοπάδι σε κίνδυνο.
Για τον λόγο αυτόν όλα τα υπόλοιπα πουλιά εάν το αντιληφθούν επιδιώκουν να το απομακρύνουν έτσι το συγκεκριμένο άρρωστο προσπαθεί συνεχώς να κρύψει την ασθένεια που το ταλαιπωρεί. Σε αυτόν δε τον ρόλο τα πουλιά είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί, κρύβουν την κάθε ασθένειά τους πολύ καλά έως ότου δεν αντέξουν άλλο, τότε συνήθως φουσκώνουν το πτέρωμά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εκτροφέας αντιλαμβάνεται αργά ένα άρρωστο πουλί, είτε ανάμεσα στο κοπάδι του, είτε όταν προμηθεύεται καινούρια μέλη.
Υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία ένα φαινομενικά υγιές πουλί να είναι ασυμπτωματικός φορέας κάποιας ασθένειας και να μην δείχνει κανένα μα κανένα σημάδι. Αυτή είναι και η χειρότερη περίπτωση με την οποία μπορεί να επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή και να ξεκληριστεί μία ολόκληρη εκτροφή. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος καραντίνας.
Έχω συζητήσει με πάρα πολλούς εκτροφείς όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα αυτό και οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι αποκαρδιωτικές. Όχι μόνον υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση των ασθενειών και των σοβαρών των επιπτώσεων στα πουλιά αλλά οι περισσότεροι είναι σίγουροι ή ευελπιστούν ότι τα πουλιά που έχουν προμηθευτεί δεν νοσούν ή δεν είναι φορείς καμιάς ασθένειας. Άλλες φορές πάλι, αρκετοί εκτροφείς βαριούνται να ακολουθήσουν την διαδικασία της καραντίνας βλέποντάς την σαν φασαρία και μάλιστα μακροχρόνια, κάνοντας δουλειές καθημερινά, όπως να πλένουν τα χέρια τους, να κρατούν τα καινούρια πουλιά σε άλλο μέρος και άλλα σχετικά. Άλλοι πάλι ανυπομονούν να καμαρώσουν τα καινούρια τους αποκτήματα δίπλα στα παλιά ή ακόμη και να τα ζευγαρώσουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Στην πράξη όταν φροντίζετε πουλιά σε καραντίνα προσέχετε την καθαριότητά γιατί τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα μεταδίδονται πολύ εύκολα ακόμη και από τον ίδιο τον εκτροφέα στα υγιή πουλιά. Για να περιποιηθείτε τα πουλιά που υποβάλλονται σε καραντίνα πρέπει να τα διαχειρίζεστε τελευταία αφού τελειώσετε με τα πουλιά του θαλάμου και να απολυμαίνετε τα χέρια σας μόλις τελειώνετε. Σε περίπτωση που υποβάλετε πουλιά σε καραντίνα και τύχει να προμηθευτείτε μερικά καινούρια ακόμη τότε θα πρέπει να τα ξεκινήσετε ξανά όλα μαζί ή να τοποθετήσετε τα καινούρια πάλι χωριστά αρχίζοντάς τα ένα καινούριο πρόγραμμα.
Στα οργανωμένα εκτροφεία, κυρίως στο εξωτερικό, τα ρούχα του εκτροφέα ο οποίος περιποιείται πουλιά σε καραντίνα σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ίδια με αυτά που φοράει όταν διαχειρίζεται τα πουλιά της εκτροφής. Αυτή η οδηγία αναφέρεται σε όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα και τις επιστημονικές οδηγίες περί διαχείρισης πτηνών σε καραντίνα. Το αναφέρω δε αυτό για να καταλάβουν ακόμη και οι πιο ανυποψίαστοι ότι, η καραντίνα είναι απαραίτητη σε καινούρια πουλιά ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζεται είναι συγκεκριμένος και πρέπει να γίνεται με πολύ σοβαρές προφυλάξεις. Σε αυτό εδώ το σημείο σαν παρένθεση είναι νομίζω καλό να τονίσω ότι, η καθημερινή διαχείριση του κοπαδιού μέσα στο θάλαμο πρέπει να γίνεται φορώντας ρούχα και παπούτσια τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν.
Μπορείτε τώρα να καταλάβετε το μέγεθος του λάθους ή ακόμη και της καταστροφής που συντελείται στον θάλαμο των πουλιών, όταν οι εκτροφείς αγοράζουν ή βρίσκουν πουλιά και τα εισάγουν απευθείας στην εκτροφή των. Πολλές φορές δε, όπως έτυχε να έχω ακούσει παίρνουν θηλυκές κανάρες και σε δύο με τρείς εβδομάδες τις βάζουν να ζευγαρώσουν…
Για όλους τους λόγους λοιπόν που έχω προαναφέρει, να θυμάστε πάντα ότι σε καραντίνα πρέπει να υποβάλλονται ακόμη και τα πουλιά που παίρνετε από τον πιο γνωστό σας εκτροφέα ή ακόμη και τον καλύτερο φίλο σας. Δεν τον προσβάλλετε σε καμία περίπτωση και δεν υπονοείτε ότι τα πουλιά του δεν είναι υγιή και προσεγμένα. Απλά εκφράζετε τον δικό σας τρόπο επιλεκτικής και προσεκτικής διαχείρισης του κοπαδιού σας (και καμιά φορά ποιος ξέρει έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο).
Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε όταν πηγαίνετε πουλιά σε εκθέσεις ή σε διάφορα μαγαζιά ή ακόμη σε θαλάμους άλλων εκτροφέων και τα επαναφέρετε πίσω. Να θυμάστε πάντα ότι σε τέτοια μέρη τα πουλιά αυτά εκτίθενται σε κάθε πιθανή ασθένεια και είναι αυξημένος ο κίνδυνος να την μεταφέρετε πίσω στον θάλαμό σας, επίσης το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φοράτε. Στο κεφάλαιο αυτό περί καραντίνας υπάγεται και αυτή η σημαντική προφύλαξη η οποία δυστυχώς πάρα πολύ λίγες φορές έχω διαπιστώσει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εκτροφείς.
Ακoλουθώντας λοιπόν ένα πρόγραμμα καραντίνας σε γενικές γραμμές, εκτός των όσων προανέφερα, θα πρέπει να εφαρμόζονται και οι παρακάτω ενέργειες:
- Να ελέγχετε καθημερινά τις κουτσουλιές των πουλιών για ασυνήθιστη και ύποπτη εμφάνιση, χρώμα, σύσταση, πυκνότητα, ποσότητα, πάντα όμως να έχετε υπόψη ότι αυτά εξαρτώνται και από το είδος της διατροφής που τους παρέχετε και να είστε σίγουροι ότι με λίγες απαιτούμενες γνώσεις δεν θα οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα. Ειδικά προσέχετε τις ποσότητες που τρώνε τα πουλιά, εάν αυτές είναι μικρές μπορεί να μην τρώνε αρκετά λόγω πιθανού προβλήματος. Πρέπει επίσης να ελέγχετε τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται, εάν αυτές είναι μεγάλες τότε τα πουλιά ή πίνουν το νερό ή κάνουν μπάνιο με αυτό. Εάν διαπιστώσετε ότι το πίνουν τότε αυτό προμηνύει στρες ή ακόμη και αρρώστια.
Γενικά ο εκτροφέας πρέπει πάντα να είναι σε εγρήγορση αλλά όταν έχει πουλιά σε καραντίνα θα πρέπει να είναι τριπλά παρατηρητικός. Να θυμάστε πάντα ότι ποτέ δεν θα το μετανιώσετε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη, επιβραβεύει όμως τον εκτροφέα με την σιγουριά της καλής υγείας και της μακροζωίας του στοκ κοπαδιού του.
Παραθέτω παρακάτω ορισμένες οδηγίες προφύλαξης του υπουργείου Γεωργίας των Ην.Πολιτειών – Biosecurity by USDA ( United States Agricultural Department ) :
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
Τα παρακάτω προστατευτικά μέτρα θα βοηθήσουν τα πτηνά σας να παραμείνουν υγιή εάν ακολουθούνται τακτικά. Εάν τα υιοθετήσετε και τα κάνετε μέρος της ρουτίνας διαχείρησης θα προσφέρετε πολλά στη διατήρηση ενός υγιούς κοπαδιού ή θαλάμου εκτροφής.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΞΗΣ
Ότι αφορά την καθαριότητα :
- Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν εισέλθετε στον θάλαμο εκτροφής ή τον χώρο που κρατάτε τα πουλιά. Ξαναπλυθείτε μόλις τελειώσετε.
- Έχετε πάντα ξεχωριστά παπούτσια τα οποία να φοράτε όταν εισέρχεστε μέσα στον θάλαμο των πουλιών και κρατήστε τα μόνο γι’αυτόν τον χώρο. Τα παπούτσια με τα οποία κυκλοφορούμε έξω γίνονται εύκολα όχημα για να εισέλθουν κάθε λογής μικρόβια και ιοί μέσα στον χώρο εκτροφής και γενικά σε θαλάμους πουλιών. Να φοράτε επίσης καθαρά ρούχα τα οποία θα τα έχετε για να τα φοράτε μόνο μέσα στον θάλαμο των πουλιών, όταν τα φροντίζετε και τα καθαρίζετε.
- Αλλάζετε τροφή και κυρίως νερό καθημερινά.
- Καθαρίζετε και απολυμαίνετε συχνά τα αντικείμενα και τον εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τα πουλιά και τις κουτσουλιές των, συμπεριλαμβανομένων των κλουβιών και των εργαλείων που χρησιμοποιείτε.
- Πρίν από κάθε απολύμανση καθαρίστε καλά τις κουτσουλιές και κάθε είδους βρωμιά και υπολείμματα με σαπούνι και νερό. Να θυμάστε ότι τα ξύλινα σκεύη-αντικείμενα και γενικά οι ξύλινες επιφάνειες δεν απολυμαίνονται τόσο καλά και εύκολα όπως οι άλλες επιφάνειες εκτός εάν είναι καλυμμένες με βερνίκι ή με πολυουρεθάνη.
- Μην αποθηκεύετε πολλά πράγματα κοντά στις κλούβες ούτως ώστε να μπορείτε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε εύκολα.
- Εάν δανειστείτε εργαλεία, σκεύη ή κλουβιά φροντίστε να τα απολυμάνετε πριν τα χρησιμοποιήσετε μέσα στον θάλαμο των πουλιών.
- Αποκλείστε τις προσβάσεις απρόσκλητων επισκεπτών, τα ελεύθερα άγρια πουλιά κουβαλούν πολλές ασθένειες οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν και να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα στο στοκ των πουλιών ενός εκτροφείου.
- Εάν οι επισκέπτες του εκτροφείου σας έχουν και αυτοί πουλιά αποτρέψτε τους ευγενικά να μην εισέλθουν στο χώρο σας.
- Εάν παρευρεθείτε σε μαγαζιά πώλησης πτηνών, εκθέσεις ή σε άλλα εκτροφεία, καθαριστείτε επιμελώς ή ακόμη αλλάξτε ρούχα και παπούτσια και απολυμάνετε τα χέρια σας πριν εισέλθετε στο εκτροφείο σας.
- Εάν έχετε στείλει πουλιά σε έκθεση ή οπουδήποτε αλλού έξω από το εκτροφείο σας μην τα ξαναγυρίζετε αμέσως πίσω αλλά βάλτε τα σε καραντίνα και παρακολούθηση για ύποπτα συμπτώματα ασθενειών. Επίσης βάλτε όλα τα νεοφερμένα-αγορασμένα πουλιά σε καραντίνα.
- Φροντίζετε να ελέγχετε από πού προμηθεύεστε πουλιά και προτιμότερο θα ήταν να προτιμούνται προμηθευτές με κάποια φήμη ότι διατηρούν υγιές κοπάδι.
- Μην συνηθίζετε να δανείζεστε ή να δανείζετε πράγματα του εκτροφείου και είδη εξοπλισμού.
- Περιορίστε τις επισκέψεις ατόμων στο εκτροφείο σας, επιτρέψατε μόνο τις απολύτως απαραίτητες και μην αφήνετε τους επισκέπτες να έρχονται σε άμεση επαφή με τα πουλιά .
- Εάν έχετε εξωτερικές κλούβες προστατέψατε τον χώρο με διπλά πλέγματα ώστε να υπάρχει αρκετός κενός χώρος μεταξύ των και φροντίσατε να υπάρχει σκεπή. Έτσι προλαμβάνετε τις μολύνσεις με κουτσουλιές από άγρια πουλιά ή ακόμη και την άμεση επαφή των με τα πουλιά του εκτροφείου σας.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται έλεγχος κάθε νέου πτηνού από πτηνοπαθολόγο και ακολούθως εργαστηριακές εξετάσεις κοπράνων και δείγματος απο την γούσα, πράγμα το οποίο ακολουθείται απο κάθε σοβαρό εκτροφέα στο εξωτερικό .Έτσι προλαμβάνονται οι μεταδόσεις πολλών κοινών ασθενειών αλλά και μερικών απο τις σοβαρές.
Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και δυστυχώς αυτά είναι <<πολυτέλειες>>, προσωπικά έχω υιοθετήσει μια σειρά ενεργειών και προληπτικών θεραπειών οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα-δυνατότητα και βασίζονται σε πληροφορίες και συμβουλές διακεκριμένων πτηνοπαθολόγων και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια που εκτρέφω καναρίνια.
Ποτέ όμως δεν θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη και σιγουριά, καθώς υπάρχουν ασθένειες που ταλαιπωρούν τα καναρίνια και γενικά τα Passeriformes, τις οποίες μπορούν να τις κουβαλούν (σαν ασυμπτωματικοί φορείς) και να τις εκδηλώσουν μήνες μετά, αφού ήδη θα τις έχουν μεταδώσει κρυφά και ύπουλα στα υπόλοιπα πουλιά του στοκ κοπαδιού. Το πρόγραμμα αυτό της καραντίνας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη των πτηνών συντροφιάς.
- Ο πρώτος και απαράβατος κανόνας μου είναι η πλήρης απομόνωση των νέων πτηνών για διάστημα 60 ημερών και η παρακολούθησή των.
- Την πρώτη μέρα εφαρμόζεται επιμελής ψεκασμός επάνω στα πουλιά (προσοχή μόνον χρειάζεται να μην πάει στα μάτια και το ράμφος) για την εξόντωση τυχόν εξωπαρασίτων, μία σταγόνα ινβερμεκτίνης στον σβέρκο κάθε πουλιού για τυχόν ακάρεα της τραχείας και επάλειψη όλων των κεράτινων μερών (πόδια, νύχια ράμφος, εφαρμόζοντας ελαφρό μασάζ στα πόδια) με την κρέμα Epithol της Bogena για την εξόντωση των τυχόν ακάρεων knemidocoptes . Επίσης η κρέμα αυτή είναι πολύ καλή ενάντια στις φλεγμονές, στα μικροκοψίματα και γενικά σε μικροτραυματισμούς. Ο ψεκασμός με αντιπαρασιτικό σπρέι και η επάλειψη με την κρέμα Epithol επαναλαμβάνεται μετά από τρείς ημέρες.
- Τις πρώτες 5 ημέρες της καραντίνας καλό είναι να τονωθούν τα πουλιά και να βοηθηθούν να ξεπεράσουν το στρες της μεταφοράς και της αλλαγής περιβάλλοντος, με την χορήγηση μέσω του νερού, ενός μείγματος πολυβιταμινούχου, βιταμινών B-complex, πρωτεϊνών και ενέργειας.
- Κατόπιν ξεκινάω τις προληπτικές θεραπείες δίνοντας ένα καλό ανθελμινθικό για τα σκουλήκια, εγώ προτιμώ το AVICAS της OROPHARMA, αλλά και το ASCAPILLA της CHEVITA κάνει την δουλειά του μια χαρά. Αρκεί και στα δύο να γίνει μια επανάληψη μετά από 4-5 ημέρες.
- Furazolidon της CHEVITA για διάστημα 7 ημερών ενάντια σε E-coli και Salmonella.
- ΤΚΚ της Backs για διάστημα 5 ημερών, το οποίο είναι πολύ καλό και προπαντός βολικό διότι γίνονται 2 θεραπείες ταυτοχρόνως, για τα κοκκίδια και για τις τριχομονάδες (yellow button) από τις οποίες τα καναρίνια ταλαιπωρούνται συχνά.
Ακόμη δύο προϊόντα πολύ ωφέλιμα και χρήσιμα για την υποστήριξη μετά από θεραπείες και για χρήση όλο το χρόνο είναι το DETOXICUM και το ORNICUMA Q τα οποία είναι βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα. Κατασκευαστής των είναι ο φίλος Ιταλός ειδικός πτηνοπαθολόγος Dr. Gino Conzo www.geavet.com.
Κατά την διάρκεια της καραντίνας χρειάζεται παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων ορνίθωσης (κόκκινα υδαρή μάτια, εκροή υγρού από τα ρουθούνια που συνήθως φαίνεται από υγρά τα πούπουλα που βρίσκονται γύρω από τα ρουθούνια, φτερνίσματα). Εάν παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα τότε χρειάζεται να γίνει θεραπεία για την ορνίθωση για διάστημα 45 ημερών.
Προσωπικά επειδή έχω μελετήσει πολλά συγγράμματα και έχω ρωτήσει ειδικούς πτηνοπαθολόγους περί της ύπουλης αυτής ασθένειας εφαρμόζω την θεραπεία για την ορνίθωση κατά την διάρκεια της καραντίνας.
- Γενικά κατά την διάρκεια της καραντίνας με λίγα λόγια πρέπει να προσέχουμε να μη συμβούν τα εξής :
2) Οφθαλμικά και ρινικά εκκρίματα.
3) Απώλεια βάρους (αδυνάτισμα).
4) Κάθε μορφής φτέρνισμα, άσθμα.
5) Λέρωμα της αμάρας με κουτσουλιές ή διάρροια.
Για το τελευταίο πρέπει να τονίσω ότι, στα πουλιά που υπόκεινται σε καραντίνα, καλό είναι το υπόστρωμα του πατώματος του κλουβιού να καλύπτεται με χαρτί ούτως ώστε να παρακολουθούνται οι κουτσουλιές.
Τέλος σαν ανακεφαλαίωση κατά την διάρκεια της καραντίνας όσον αφορά την υγιεινή να θυμάστε τα εξής:
- Να καθαρίζετε και γενικά να διαχειρίζεστε τα πουλιά της καραντίνας ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ και ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ τα υπόλοιπα πουλιά.
- Να απολυμαίνετε τα χέρια σας μόλις τελειώσετε τις δουλειές με τα πουλιά που υπόκεινται σε καραντίνα.
- Να προσέχετε να μην μεταφέρετε πούπουλα, κουτσουλιές, ή οτιδήποτε άλλο στον θάλαμο εκτροφής.
- Να απολυμαίνετε τα σκεύη τροφής και νερού των πουλιών της καραντίνας, καθημερινώς, έχοντας διπλά.
*** Ευχαριστώ θερμά τον Αυστραλό ειδικό πτηνοπαθολόγο και ερευνητή Dr. Tony Gestier που μου επέτρεψε να αναρτήσω πολλές πολύτιμες συμβουλές του. Thank you Mr. Gestier
Copyright © 2008 Ελληνικά καναρίνια χρώματος by Spiros. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος